Чудните мостове

Чудните мостове, Скалните мостове (остар.: Еркюприя) са скален феномен, разположен е в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи на 1450 m надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк.
В близост до скалния феномен се намират множество пещери, но повечето от тях не са годни за посещения от туристи, понеже не са осветени и обезопасени. В близост са и хижите „Чудните мостове“ и „Скалните мостове“, стопанисвани от туристическо дружество “Студенец” – гр. Чепеларе (възможни места за туризъм и нощувка).

Чудните мостове са сред Стоте национални туристически обекта
Български туристически съюз: номер 85 – връх Голям Перелик,
природна забележителност “Чудните мостове”, има печат.

Хайдушки поляни


 „Хайдушки поляни“ е местност в Родопите. Тя се намира на 15 км източно от Пампорово на територията на община Смолян, в близост до село Кутела. Местността е в близост до HAO Рожен. Там се намира и едноименната хижа. Провежда се традиционен събор „Хайдушки поляни“. В местността има изграден язовир – „Картола”, който допълнително допринася за колорита на това място. Язовирът е едно удобно място за спортен риболов. „Хайдушки поляни” е едно от средищата на боевете за освобождението на България. Неслучайно е изграден паметник на преображенци-илинденци, в чест на участниците в Илинденско-преображенското въстание през 1903 год. Има красив параклис „Света Богородица” построен от даренията на жителите в околността. А за вашия спокоен отдих има много хубави хижи и вили – „Преспа”, „Момчилюнак”  и много други. Местността има и страхотен ресторант, който може да ви предложи невероятните родопски ястия, вкусни и изпитани във времето.

Водопад „Самодивското пръскало”


Водопадът „Струилски дол“ или „Самодивско пръскало“ (наречен така от местните) е един от най-красивите и високи водопади в Родопите и България. Височината на водния пад е около 45-50 м, като водата пада почти директно, плъзгайки се по ръбовете на скален рид.

Намира се в землището на град Девин в страни от приказната екопътека „Лъката“, а неговите води се вливат в Девинска река.

Водопадът заедно с екопътеката предоставят чудесна възможност за излет и разходка в околностите на гр. Девин. За да стигнете, трябва да попитате местните да ви упътят за местността „Лъката“ и минералните басейни. От там започва екопътеката, която следва реката и на места преминава над нея по панорамни мостчета.

Самият водопад се намира в дясно на екопътеката и до него се стига по малка пътечка.

Важно: Пътеката за водопада започва зад малка бетонена къщичка и зелени мостчета от дясно на основната екопътека. Следвате пътеката от дясно на потока, защото от ляво има друга, която води до местност с останки от стара крепост.

 

Велопарк Пампорово


Тази година Пампорово залага много на летния туризъм, като привлича туристите освен с прохладата на планината, красивата природа и забележителностите в района, така и с много забавления и интересни предложения за малки и големи. Една от най-големите атракции в курорта е най-бързо развиващия се парк за планинско колоездене в България и региона.

Вело парк Пампорово може да се похвали с над 30 км маркирани трасета за планинско колоездене с различно ниво на трудност, подходящи както за професионалисти, така и за абсолютно начинаещи. Особено внимание е обърнато на по-масовите трасета, по които могат да карат дори деца, а разнообразието от маршрути предоставя на колоездачите възможността плавно да преминават към по-сложните терени.

Екопътека „Каньонът на водопадите“


За да стигнете до екопътека „Каньонът на водопадите“, от гр.Смолян трябва да хванете пътя за с.Мугла. Стигнете ли до изоставена автобаза, хващате отбивката в дясно и след около стотина метра стигате до малко заведение, където може да се оставят колите.

Пътеката е много добре маркирана и е изградена по продължението на каньона в резерват „Сосковчето“. Самото начало на пътеката започва от стар римски мост. Екопътеката се вие през гората, като дървени мостчета я прехвърлят ту отляво, ту отдясно на Еленска река. По пътеката може да се видят около 46 водопада, като по-значителни и големи са 5 от тях. Най-големият – водопадът Орфей – е с пад на водата от 68 м. На няколко места са обособени места за почивка, а също така има изградени няколко панорамни площадки. Най-добре е това място да се посети в началото на лятото, когато реката е по-пълноводна и зеленината е в изобилие. Пътеката прави кръг и се връща в изходната си точка, така че не е необходимо да се връщате по същия път. Изминава се за около 4 часа спокойно ходене.

Асенова крепост
Асенова крепост

Асенова крепост

Наричат Асеновата крепост входът към Родопите и това не е случайно. Крепостта се намира в края на Асеновград по посока Смолян, като е добре устроена и леснодостъпна. Може да стигнете до входа и директно с колата. Самата крепост преди няколко години претърпя голямо преустройство, като вече е благоустроена и достъпна с удобни пътеки и най-вече обезопасени. Интересното там, което не трябва да пропускате да видите е надписа на Цар Асен II, като мен лично ме пленява и уникалната красота на изгледите, които ще видите от най-високата точка на крепостта.

Местоположение: на 3,5 км от Асеновград

Достъп: с кола до паркинга и пеша към крепостта след това

Ягодинската пещера
Ягодинска пещера

Ягодинска пещера. Праисторически находки.

Ягодинската пещера се намира на около 20 км южно от Девин и на 3 км от село Ягодина. Със своите 10500 метра, Ягодинската пещера се нарежда на трето място по дължина в България. Има три основни и две междинни нива. Третият етаж е благоустроен за туристи и дължината на трасето е 1100 м. Тук могат да бъдат видяни 22 вида от общо 28 световноизвестни вида пещерни образувания. На първото ниво, 4 метра над естествения вход на пещерата са открити следи от човешко обитание,  именно енеолитно жилище-местен керамичен център, единствено в Европа запазено в естествения си вид. Не всеки ден могат да бъдат видяни находки на керамични съдове, керамична пещ, хромелни камъни и много други.

Местоположение: на 230 км от София (има няколко пътя)

Достъп: с кола до паркинга пред входа на пещерата

Дяволското гърло
Дяволското гърло

Бучащата зала. Дяволското гърло

Дяволското гърло-истинска подземна мистерия на хиляди ходини. Намира се на основния път Девин-Доспат, по линията на Триградското ждрело. Пещерата е дълга 1 км, а туристическият марщрут 350 м. След 150-метра изкуствено прокопан тунел, следва Бучащата зала. Наречена е така, заради грохотът, с който водата на влизащата в пещерата река пада от 42 м. Това го прави най-високият подземен водопад на Балканския полуостров. Легендата разказва за Орфей, който слязъл към недрата на земята, именно тук в Дяволското гърло за да търси своята любима Евридика в подземния свят на Хадес. Най-голямата мистерия в Дяволското гърло и до днес си остава подземната река…непроследена и до днес…

Местоположение: на 230 км от София (има няколко пътя)

Достъп: с кола до паркинга пред входа на пещерата

Пещера Ухловица
Пещера Ухловица

Пещера Ухловица

Една от най-старите пещери в България-Ухловица, се намира в Родопите близо до село Могилица. Името и идва от улулица-нощна граблива птица, срещаща се в тази част от Родопите. До пещерата се стига пеша по виещ се планински път. Не лек преход, но резултатът определено си заслужава. Входът на пещерата ни отвежда в голяма зала, която се смята и за най-красивата в пещерата. Преминавайки над няколко дълбоки пропасти  и изкачване на стръмни стълби се озоваваме на горния етаж на пещерата-Залата на пропастите. Краят на туристическата обиколка се ознаменува от 7 изключително красиви пещерни езера. Към най-голямото от тях се спускат каменните струи на леден водопад.

Местоположение: на около 270 км от София

Достъп: с кола до паркинг. Оттам пеша около 20-25 минути